Historiek, over hoe het begon en hoe het verder verliep...


2000 - Kasteel “Het Hamel” in Lummen

In het magische jaar 2000 verwelkomde baron André de Moffarts de drie generaties Leppens op zijn domein en gunde hen het privilege hun doeken als eerste tentoon te stellen in zijn pas opgerichte kunst- en cultuurcentrum “Het Hamel” te Lummen. Een enorm succes en de baron-kasteelheer was gelukkig. De toestroom van bezoekers en de belangstelling van de pers brachten hem op het idee Rik Leppens aan te werven als lid van de Raad van Bestuur in zijn stichting “Museum Moffarts, museum of arts”. In het TVL-nieuws maakte het Limburgse publiek kennis met grootvader, vader en zoon Leppens in de reportage “Drie generaties in de schilderkunst” met een bezoek aan de overzichtstentoonstelling in Lummen.

 
Klik hier voor een galerij.
 
2001 - Nieuw huisatelier in Bokrijk

In gezelschap van zijn adellijke entourage huldigde baron André de Moffarts in 2001 in Bokrijk het nieuwe huisatelier van Jan in. De heer Jef Gabriëls, burgemeester van Genk, knipte officieel het goudblauwe lint. De baron hield een toespraak : “Ik hou van schoonheid, het is mijn leven. Jonge kunstenaars in onze provincie verdienen aandacht en aanmoediging en daarom promoot ik hen. Wat mij vooral in Jan treft, is zijn liefde voor het mysterieuze, de psyche van mens en dier, de kracht van de magie, van religie en het onzichtbare...”

 
 
2002 - Maastricht : “Limburg + Limburg = één”

Onder het motto “Limburg + Limburg = één” ging Jan de grens over. In Maastricht, de stad waar de Romeinen de Maas overstaken, verbleef Jan 5 maanden voor zijn expo, op het Vrijthof, “Met verf en doek in Maastricht op bezoek”. Hij logeerde in de schaduw van de Sint-Servaaskerk, midden in de Bourgondische sfeer. Daar waar Limburgers, zowel als kunst als cultuur, zich thuis voelen. De Belgische consul te Maastricht, de heer Paul A.M.J. Schols, organiseerde een officiële ontvangst en hees de Belgische vlag op het Vrijthof. Nadien bezocht hij samen met baron André de Moffarts de tentoonstelling. De Nederlandse pers en TV-Limburg brachten rechtstreeks verslag uit.

 
2003 - Knokke : “Kunst aan zee”

Drie maanden lang exposeerde Jan met “Kunst aan zee” in de stad van graaf Lippens. Vooral zijn “Vogelparadijs” en zijn “Liefdesverhaal van een Bullterriër” vielen in de smaak van het kunstminnend publiek in het elitaire Knokke. Voortaan prijkt als kwaliteitslabel op elk doek een beeltenis van zijn hond, Bonnie, die hem eens inspireerde te gaan schilderen.

 
Klik hier voor een galerij.
 
2004 - Rondreizende tentoonstellingen en veelvuldige contacten
met galerijen en kunstenaars

Rondreizende tentoonstellingen en veelvuldige contacten met galerijen en kunstenaars brachten Jan op het idee uit te kijken naar een eigen vaste locatie, een ontmoetingsplaats rond “kunst”. Zou Meeuwen niet een kunstenaarsdorp kunnen worden? Daarom werd Jan sterk aangemoedigd door Burgemeester Lode Ceyssens in Meeuwen. “Denk aan het kleine begin: Sint-Martens-Latem aan de Leie... en ooit misschien Sint-Martinus Meeuwen aan de Aa-beek?” Baron André, op zijn ziekbed, aan wie Jan zijn plannen meedeelde, luisterde geboeid en glimlachte tevreden.

 
2005 - Kunstencentrum “Magistershof” te Meeuwen

Op 7 oktober 2005 opende het Kunstencentrum officieel de deuren. Burgemeester, schepencollege en vooraanstaande genodigden namen deel aan deze plechtigheid. Rik Leppens verwelkomde en dankte de aanwezigen en allen die deze droom van zijn zoon Jan hielpen verwezenlijken. Inzonderheid vermeldde hij tante en nonkel Hoogmartens die verheugd hadden uitgekeken naar de nieuwe bestemming van deze residentie. Burgemeester Lode Ceyssens knipte het lint (met de kleuren van het familiewapen) en hield een enthousiaste toespraak. Ook zijn droom is promotie van kunst en kunstenaars in Meeuwen en daarom behoort de aansluiting op een “kunstroute netwerk” zeker tot de mogelijkheden... Het Magistershof was geboren! Naast eigen werk van vader en zoon werd de kunstcollectie aanzienlijk uitgebreid voorgesteld tijdens de receptie. Belgische Meesters vanaf 1850 komen ruim aan bod aan betaalbare prijzen. Gekende namen als Janssens Ludovic, Maclot Armand,... garanderen bovendien aan beleggers in kunst een waardevolle investering.

 
Klik hier voor een galerij.
 
2006 - “Magistershof” succesvol gestart... groeit in naambekendheid

Veel kunstbeoefenaars, kunstkenners, kunstliefhebbers en kunstenaars van allerlei slag maar ook toevallige passanten, nieuwsgierigen en de plaatselijke bevolking, ganse families met kinderen,... kwamen een kijkje nemen. Afspraken werden gemaakt en rondetafelgesprekken gevoerd. We ontvingen uitnodigingen om ateliers en kunstzaken te komen bezoeken, meer dan we konden opvolgen. We kregen voorstellen om zaken in kunst of antiek over te nemen... Die snelle naambekendheid "van in de hei tot aan de zee" en zelfs over de landsgrenzen heen danken we aan de gevolgde dynamiek: opendeurdagen – lente/herfstsalon – publiciteit, wijndegustatiedagen, nieuwjaarsrecepties, promoties allerlei... maar ook door de mond aan mond reclame. Zo konden we na amper één jaar tijd onze 1000ste bezoeker in de bloemetjes zetten.

 
Klik hier voor een galerij.
 
2007 - “Magistershof”, exporuimte met een toekomstdroom

Om kunstenaars van allerhande disciplines aan te trekken en kansen te geven, willen we ze kwalificeren en ze gaan ontmoeten in hun eigen habitat. Ideeën groeien, nieuwe mogelijkheden worden overwogen en voorzichtig groeit ons inzicht. Uit zeer praktische overwegingen werd besloten tot de tijdelijke formule “alle dagen open na afspraak”. Zo blijven we steeds beschikbaar en gunnen we onszelf de kans creatief om te gaan met tijd, kunst en kunstenaars.

 
Klik hier voor een galerij.
 
2008 - Meeuwen, het Limburgse kunstenaarsdorp

Overtuigd van de méérwaarde van ons Kunstencentrum voor de gemeente Meeuwen zou 2008 en de daaropvolgende jaren een belangrijk keerpunt kunnen betekenen in de ontwikkelingsgeschiedenis van een lieflijk dorp, in volle expansie, naar een geliefd oord waar kunstenaars en kunstminnend publiek zich thuis voelen, waardoor Meeuwen terecht het label mag verwerven van het "HET LIMBURGSE KUNSTENAARSDORP" bij uitstek.

 
2009 - Lente-salon in het Magistershof

Van 12 April 2009 tot eind Juni 2009 waren onze deuren weer open voor de Lente-salon van 2009. Er was ook een voorstelling van de veelzijdig kunstenaar en kubisme schilder Paul Leroy uit Grez-Doiceau, onder meer ook stichtend Voorzitter van de Kunstkring "Reg'ART.

 
2010 - Retrospectieve expo

Collectie Frans Van Leemputten - van landbouwer tot succesvol kunstenaar

 
2010 - Expo: de impressionist is terug

In de kijker: Gaston De Biemme, Dolf Van Roy en anderen...

 
2011 - Collectie Zonnebloem op Tournee

"The Morrow Ensor "

De schilderijencollectie die "het hart van de zee toont" naar het gelijknamige verhaal wordt nu getoond!

 
2011 - Expo "Marlow's ND" met als thema: "And justice for all"
2012 - Atelier volledig overgebracht naar Kunstencentrum Magistershof.

De benedenzalen zijn ingericht met bijpassend decor om rockmuzikanten een toekomst te geven daar wij veel decors ontwierpen voor dit genre. Muzikanten die zich aangesproken voelen mogen zich steeds vrijblijvend aanmelden.

2012 - Wij helpen u graag uw magisch decor te ontwerpen.

Wij werken graag ook uw decors uit en niet enkel voor metalgroepen, wij ontwerpen eveneens decors voor uw musical, toneelstuk, enz...

Nominatie Internationale expo van de Canvascollectie

Van de vele kunstwerken werden drie van mijn werken (door een professionele jury) geselecteerd voor de internationale expo van de Canvascollectie in de WIELS te BRUSSEL


Bekijk hier de werken:


De Canvascollectie / La Collection RTBF wil een zo groot mogelijk publiek sensibiliseren voor hedendaagse kunst. Daarom organiseren de openbare omroepen VRT, RTBF en BRF samen met de sector beeldende kunst een crossmediaal project, en roepen ze kunstenaars op om daaraan deel te nemen.

De uiteindelijke winnaar van De Canvascollectie/La Collection RTBF wordt beloond met 10.000 euro. Daarnaast bieden KBC en CBC aan twee jonge talenten een kunstresidentie aan. De winnaar van de Publieksprijs krijgt 5.000 euro.

 
Home Centrum Galerij Familie Jan Leppens Archief Brainlane